2 januari 2016 – Michel Delpech

2 januari 2016 – Michel Delpech

Het is zeker niet een artiest die in mijn platenkast voorkomt, maar iedereen kent zijn hit uit 1971 “Pour Un Flirt”…

Jean-Michel Delpech (26 januari 1946 – 2 januari 2016), bekend als Michel Delpech, was een Franse singer-songwriter en acteur.

Hij werd geboren in Courbevoie, Frankrijk. In 1963 bracht Delpech zijn debuuthit “Anatole” uit. In 1964 ontmoette Delpech Roland Vincent, en een lange samenwerking als songwriter volgde, waarbij Delpech werd getekend bij het Franse platenlabel Festival.

In 1965 nam hij deel aan de muziekkomedie Copains Clopant die zes maanden liep en hem populair maakte, vooral door zijn vertolking van “Chez Laurette”. Hij was de openingsact van het afscheidsconcert van Jacques Brel in het Parijse Olympia. In 1967 werkt hij samen met Johnny Stark. In 1968 wint hij de “Grand Prix du Disque” voor “Il y a des jours où on ferait mieux de rester au lit”.

Daarna verliet hij Vogue om te tekenen bij Barclay Records. Op het hoogtepunt van zijn succes nam hij “Wight Is Wight” op als eerbetoon aan het Isle of Wight Festival, een beroemd rockfestival op het Isle of Wight dat zijn bekendste nummer werd. Het verkocht meer dan een miljoen exemplaren in Europa, en kreeg de status van gouden schijf.[4]

‘Pour Un Flirt’ was een tweede grote hit. Het haalde de hitlijsten in de Franstalige landen over de hele wereld en ook in Nederland, en een versie in het Duits bracht hem chartsucces in West-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Een Engelse vertaling, Flirt, haalde de Top 20 in de UK.

Het begin van de jaren 1970 bracht twee jaar scheiding van Johnny Stark, en het einde van de lange samenwerking met Roland Vincent, zijn allereerste schrijver. Hij had enkele nieuwe releases, maar met beperkt succes. In de jaren 1980 maakte hij een comeback en bracht het album Loin d’ici uit. Een compilatie album volgde in 1989. Hij ging door met het uitbrengen van albums en het geven van concerten. In december 2006 bracht hij een album uit met duetten van Michel Delpech en dat stond een week bovenaan de Franse Album Chart (week van 21-27 januari 2007). Hij was ook bezig met een Franse tournee.

In 1966 ontmoette hij Chantal Simon met wie hij trouwde. Later scheidde het echtpaar, en werd Delpech depressief. Hij zocht verlichting in het geloof, vooral in het boeddhisme en daarna in het katholieke geloof.
In de jaren 1970 waren er ook veel geruchten over zelfmoordpogingen, maar hij ontkende deze geruchten in een latere biografie.
In 1983 ontmoette hij Geneviève Garnier-Fabre, een Franse kunstenares en zij trouwden in 1985.
In 1990 kreeg hij een zoon, Emmanuel. Hij werd een getalenteerd gitarist en speelde sinds 2007 mee met zijn vader tijdens zijn concerten.
In 2007 schreef Pascal Louvrier een biografie over hem getiteld Michel Delpech – Mis à Nu gepubliceerd bij Editions Perrin.
In 2011 speelde hij de rol van Françoit Gouriot in Beloved (Franse titel: Les Bien-aimés)
In 2011 was hij eregast voor het zesde seizoen van Âge tendre et Têtes de bois, uitgezonden in Frankrijk, België en Zwitserland.

Delpech rookte al lang zeer intensief. Vanaf zijn 18e rookte hij dagelijks een pakje sigaretten en hij stopte pas na de diagnose keelkanker in 2013. Hij overleed in een ziekenhuis in Puteaux, Frankrijk op de leeftijd van 69 jaar.