7 januari 2016

7 januari 2016

Kitty Kallen

Katie Kallen (25 mei 1921 – 7 januari 2016) was een Amerikaanse populaire zangeres wier carrière zich uitstrekte van de jaren 1930 tot de jaren 1960, met inbegrip van het Swing tijdperk van de Big Band jaren, de na de Tweede Wereldoorlog pop scene en de vroege jaren van de rock ‘n roll. Kallen trad op met populaire bigbandleiders uit de jaren 1940, waaronder Jimmy Dorsey en Harry James, voordat ze een solocarrière begon.

Ze is alom bekend om haar solo-opname uit 1954 ‘”Little Things Mean a Lot”, een nummer dat negen weken achtereen op nummer één bleef staan in de U.S. Billboard en de hoogste eer kreeg als nummer één nummer van het jaar in 1954, bijna zeven maanden in de U.S. stond, nummer 1 werd in de UK singles chart, en meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Uitgeroepen tot “meest populaire zangeres” in 1954 in zowel Billboard als Variety polls, verloor Kallen haar stem in het London Palladium in 1955 op het hoogtepunt van haar carrière en stopte vier jaar lang met zingen voor publiek. Na het testen van haar stem onder een pseudoniem in kleine stadjes, keerde ze uiteindelijk terug en zou 13 top-tien hits in haar carrière bereiken.

Geboren als Katie Kallen in Philadelphia, was zij één van de zeven kinderen van de Russisch-Joodse immigranten Samuel en Rose Kalinsky (later Kallen). Als kind won ze een amateurwedstrijd door populaire zangers te imiteren. Toen ze thuiskwam met haar prijs, een camera, geloofde haar vader haar niet en strafte haar voor het stelen van de camera. Pas toen de buren langskwamen om haar te feliciteren, besefte Kallen’s vader dat ze de prijs had gewonnen.

Als jong meisje zong ze in The Children’s Hour, een radioprogramma. Als pre-tiener had Kallen een radioprogramma op Philadelphia’s WCAU en zong ze met de big bands van Jan Savitt in 1936, Artie Shaw in 1938, en Jack Teagarden in 1939.

Kort voor haar 21ste verjaardag, op 5 mei 1942, zong ze de vocalen voor “Moonlight Becomes You”, met Bobby Sherwood and His Orchestra. Het was haar enige sessie voor Capitol Records.

Op haar 21ste werd ze lid van de Jimmy Dorsey band, als vervangster van Helen O’Connell. Een van haar opnames met Dorsey was een favoriet van Amerikaanse militairen: “They’re Either Too Young or Too Old” bereikte de nummer 2 positie in de Billboard charts in 1944. In datzelfde jaar verzorgde Kallen de vocalen voor Dorsey’s nummer 1 hit “Besame Mucho”. De meeste van haar zangopdrachten waren in duetten met Bob Eberly, en toen Eberly tegen het einde van 1943 vertrok om in dienst te gaan, sloot ze zich aan bij Harry James’s band.

Tussen januari en november 1945 had ze twee nummers opgenomen met het Harry James Orchestra in de top twintig, zes in de top tien, en twee op de nummer 1 plaats: “I’m Beginning to See the Light” en “It’s Been a Long, Long Time”, dat sterk geassocieerd blijft met het einde van de Tweede Wereldoorlog en de terugkerende troepen. In 1951 trad Kallen op met Buster Crabbe als de Koningin en Koning van de Winter in het Lake Placid resort.

Met de 1954 hit “Little Things Mean a Lot”, werd ze verkozen tot de meest populaire zangeres in Billboard en Variety polls. AllMusic noemde de opname een “monsterhit”. Ze volgde het nummer op met “In the Chapel in the Moonlight”, nog een miljoen verkochte plaat, in de V.S. en een versie van “True Love” voor Decca.

Kallen trad op in tal van prominente live zalen, daarnaast speelde ze op Broadway in Finian’s Rainbow; in de film The Second Greatest Sex uit 1955 en in tal van televisie shows waaronder The Tonight Show met Johnny Carson, The Big Beat met zanger-gastheer Richard Hayes, American Bandstand, en Fred Allen’s Judge for Yourself.

In 1959 nam ze “If I Give My Heart to You” op en in 1963, “My Coloring Book”. Haar laatste album was “Quiet Nights”, een release met bossa nova-smaak. Daarna ging ze met pensioen vanwege een longaandoening.

Op 8 februari 1960 kreeg Kallen een ster op de Hollywood Walk of Fame (gelegen aan de noordzijde van Hollywood Boulevard op nummer 7021).

In 2008 voegde Kallen zich bij artiesten Patti Page, Tony Martin, Dick Hyman, Richard Hayman en de nalatenschappen van Count Basie, Benny Goodman, Sarah Vaughan, Woody Herman, Les Brown, the Mills Brothers, Jerry Murad, Frankie Laine, en de gospelzangeres Sister Rosetta Tharpe in een rechtszaak tegen Universal Music Group, bewerende dat het bedrijf hen had bedrogen met royalties.

In 2009 werd Kallen opgenomen in de Hit Parade Hall of Fame.

Kallen overleed in haar huis in Cuernavaca, Mexico, op 94-jarige leeftijd.