10 januari 2016

10 januari 2016

Vrijdag 8 januari werd hij 69 jaar oud en heeft dat gevierd met de release van zijn nieuwe album “Blackstar”…

David Robert Jones, geboren op 8 januari 1947 in Brixton in Groot Brittannië, was pop/rock singer, muzikant, songwriter, en niet onfortuinlijk acteur. Overleden in New York in Verenigde Staten.

Bowie wordt erkend als een van de meest gerespecteerde contemporaine musici van zijn tijd. Hij was een leidende figuur in de muziekindustrie en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20e eeuw.

Bowie ontwikkelde als kind al een interesse in muziek. Hij begon in 1963 een professionele carrière als muzikant. “Space Oddity”, uitgebracht in 1969, was zijn eerste nummer in de top vijf van de UK Singles Chart. Hij kwam in 1972 opnieuw naar voren met zijn androgyne alter ego Ziggy Stardust, die hem wijdverspreide populariteit opleverden. In 1975 verschoof Bowie’s stijl naar “plastic soul”, wat hem zijn eerste grote succes in de VS opleverde met de nummer één single “Fame” en het album Young Americans. In 1976 speelde Bowie de hoofdrol in de cultfilm The Man Who Fell to Earth en bracht hij Station to Station uit. In 1977 veranderde hij weer van richting met het elektronisch geïnspireerde album Low. “Heroes” (1977) en Lodger (1979) volgden; elk album bereikte de UK top vijf en kreeg blijvende kritische lof.

Na ongelijkmatig commercieel succes in de late jaren 1970, had Bowie drie nummer-1 hits: 1980 – “Ashes to Ashes”, 1981 – “Under Pressure” (een samenwerking met Queen) en 1983 – Let’s Dance. In de jaren 1990 en 2000 bleef Bowie experimenteren met verschillende muziekstijlen, hij bleef ook acteren: zijn rollen waren Majoor Jack Celliers in Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), Jareth the Goblin King in Labyrinth (1986), Pontius Pilatus in The Last Temptation of Christ (1988), en Nikola Tesla in The Prestige (2006), naast andere film- en televisieoptredens en cameo’s.

Na 2004 stopte hij met toeren en zijn laatste live-optreden was tijdens een liefdadigheidsevenement in 2006. In 2013 keerde Bowie met The Next Day terug van een tien jaar durende opnamestop. Hij bleef muzikaal actief tot zijn dood aan leverkanker in zijn huis in New York City.

Tijdens zijn leven maakte zijn platenverkoop, geschat op meer dan 100 miljoen. In 1996 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Rolling Stone noemde hem een van de grootste artiesten in de geschiedenis en – na zijn dood – de “grootste rockster ooit”.