13 januari 1979

13 januari 1979

Donny Edward Hathaway (1 oktober 1945 – 13 januari 1979) was een Amerikaanse soulzanger, toetsenist, songwriter en arrangeur die door Rolling Stone werd omschreven als een “soullegende”.

Tot zijn populairste nummers behoren “The Ghetto”, “This Christmas”, “Someday We’ll All Be Free”, en “Little Ghetto Boy”. Hathaway is ook bekend voor zijn vertolkingen van “A Song for You”, “For All We Know”, en “I Love You More Than You’ll Ever Know”, samen met “Where Is the Love” en “The Closer I Get to You”, twee van de vele samenwerkingen met Roberta Flack; hij won zelfs een Grammy Award voor het duet, “Where Is the Love” in 1973.

Op 13 januari 1979 werd Hathaway’s lichaam gevonden buiten het luxe hotel Essex House in New York City; waarschijnlijke doodsoorzaak: zelfmoord.

Hij werd opgenomen in de St. Louis Walk of Fame en won één Grammy Award uit vier nominaties.

EDITED: Hathaway werd in 2019 ook postuum geëerd met een Grammy Lifetime Achievement Award.

De Nederlandse regisseur David Kleijwegt maakte een documentaire genaamd Mister Soul – A Story About Donny Hathaway, die op 28 januari 2020 in première ging op het International Film Festival Rotterdam.