14 januari 2010

14 januari 2010

Bobby Charles

Robert Charles Guidry (21 februari 1938 – 14 januari 2010), was een Amerikaanse singer-songwriter.

Charles, een etnische Cajun, werd geboren in Abbeville, Louisiana, Verenigde Staten, en groeide op luisterend naar Cajun muziek en de country en western muziek van Hank Williams. Op 15-jarige leeftijd hoorde hij een optreden van Fats Domino, een gebeurtenis die “mijn leven voor altijd veranderde”, herinnerde hij zich.

Charles was een van de pioniers van het muziekgenre uit Zuid-Louisiana dat bekend staat als swamp pop. Tot zijn composities behoren de hits “See You Later, Alligator”, dat hij aanvankelijk opnam als “Later Alligator”, maar dat vooral bekend is van de coverversie door Bill Haley & His Comets, en “Walking to New Orleans” en “It Keeps Rainin'”, geschreven voor Fats Domino.

“(I Don’t Know Why) But I Do” was een begin jaren zestig nummer dat Charles componeerde, en dat op de soundtrack stond van de film Forrest Gump uit 1994. Zijn compositie “Why Are People Like That?” stond op de soundtrack van de film Home Fries uit 1998.

Vanwege zijn door Zuid-Louisiana beïnvloede rhythm and blues zangstijl is soms gedacht dat Charles zwart was, terwijl hij blank was.

Charles werd uitgenodigd om met de Band te spelen tijdens The Last Waltz, hun afscheidsconcert op 26 november 1976 in de Winterland Ballroom in San Francisco. Tijdens het concert speelde Charles “Down South in New Orleans”, met de hulp van Dr. John en de Band. Dat nummer werd opgenomen en uitgebracht als onderdeel van de triple-LP The Last Waltz box set. Het optreden werd vastgelegd op film door regisseur Martin Scorsese, maar kwam niet voor in de uiteindelijke, uitgebrachte bioscoopversie. Charles verscheen echter wel kort in een segment van de uitgebrachte film – in het slotnummer van het concert, “I Shall Be Released”. In dit fragment wordt zijn beeltenis tijdens het optreden grotendeels aan het oog onttrokken. Dat nummer, gezongen door Bob Dylan en pianist Richard Manuel, bevatte achtergrondzang van het hele ensemble, inclusief Charles.

Hij schreef mee aan het nummer “Small Town Talk” met Rick Danko van de Band.”The Truth Will Set You Free (Promises, Promises)” werd mede geschreven met Willie Nelson.[7]

Charles bleef componeren en opnemen (hij was een tijd gevestigd vanuit Woodstock, New York) en in 1995 nam hij een duet op van “Walking to New Orleans” met Fats Domino.

In september 2020 bracht Bob Dylan Charles’ nummer “All the Money” van Charles’ album uit 1972, Bobby Charles, op Dylan’s Theme Time Radio Hour: de Whiskey aflevering.

In september 2007 eerde de Louisiana Music Hall of Fame Charles voor zijn bijdragen aan de Louisiana muziek met een inwijding.

Over zijn overlijden is alleen bekend dat Charles in zijn huis bij Abbeville in elkaar zakte en overleed op 14 januari 2010 op 71 jarige leeftijd.

EDITED: Op 25 juni 2019 vermeldde The New York Times Magazine Bobby Charles bij de honderden artiesten die materiaal verloren in de Universal-brand van 2008.