17 januari 2016

17 januari 2016

Mic Gillette

Mic Gillette (7 mei 1951 – 17 januari 2016) was een Amerikaanse koperblazer, geboren en getogen in de San Francisco Bay Area’s East Bay. Hij is vooral bekend als lid van de bands; Tower of Power, Cold Blood, en The Sons of Champlin. Hij speelde 19 jaar lang in de blazerssectie van Tower of Power.

Gillette was een wonderkind, hij begon trompet te spelen en kon al muziek lezen toen hij vier was. Op 15-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de band van zijn vader, die later bekend zou worden als Tower of Power, waar hij verschillende koperinstrumenten bespeelde waaronder trompet, trombone, bariton en tuba.

Hij nam een korte pauze van Tower of Power om te toeren en opnames te maken met de band Cold Blood in de jaren 1970.

Na een jaar sloot hij zich weer aan bij Tower of Power, en toerde en opende voor Santana en Creedence Clearwater Revival. Naarmate de reputatie van de blazersgroep groeide, ging Tower of Power op tournee met o.a. Heart, Rod Stewart en The Rolling Stones. Bovendien speelde Gillette mee op honderden opnames als sessiespeler.

In 1984 stopte Gillette met touren om full-time vader te worden van zijn dochter Megan. In 1998 keerde hij terug naar de muziek. Kort nadat hij zich dat jaar bij de Sons of Champlin had aangesloten, miste hij een van hun concerten vanwege een gespleten lip. Volgens Gillette zelf had hij zijn lip gespleten omdat hij 14 jaar niet had gespeeld nadat hij Tower of Power had verlaten. Hij bracht die jaren door met het runnen van een hoveniersbedrijf in de San Francisco Bay Area.

Gillette was lid van de Sons of Champlin (hij vertrok in 2006), geleid door Chicago zanger en toetsenist Bill Champlin; hij was ook lid van Tortilla Soup, een 10-koppige band uit Noord-Californië. Hij speelde met komiek Danny Marona, de Stevie “Keys” Roseman All Star Band, de Strokeland Superband, en Funky Loophole (Gillette’s eigen band). Hij toerde en nam op met The Doobie Brothers, Blood, Sweat & Tears, en Santana. Na een afwezigheid van 25 jaar sloot Gillette zich in augustus 2009 weer aan bij Tower of Power voor tournees, maar verliet de band na iets meer dan anderhalf jaar weer op 14 februari 2011.

In de laatste jaren van zijn leven bleef Gillette zowel sessiewerk als live optredens doen; hij vervulde een lang gekoesterde droom om zijn eigen band samen te stellen en bracht Megan Gillette McCarthy (zijn dochter), Greg Barker, Dave Hawkes, Clint Day en Matt Martinez samen om de Mic Gillette Band (de MGB) te creëren.

Gillette overleed op 64 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.