18 januari 2016

18 januari 2016

Glenn Frey

Het begint lekker deze maand… Eerst David Bowie, Blowfly, Mic Gillette van Tower of Power Band en dan nu weer Glenn Frey…

Glenn Lewis Frey (6 november 1948 – 18 januari 2016) was een Amerikaanse zanger, schrijver, acteur en medeoprichter van de rockband Eagles. Frey was de co-leadzanger en frontman van de Eagles, rollen die hij ging delen met collega Don Henley, met wie hij het meeste materiaal van de Eagles schreef. Frey speelde gitaar en keyboards en zong leadzang op nummers als “Take It Easy”, “Peaceful Easy Feeling”, “Tequila Sunrise”, “Already Gone”, “James Dean”, “Lyin’ Eyes”, “New Kid in Town”, en “Heartache Tonight”.

Tijdens de onderbreking van de Eagles van 1980 tot 1994, begon Frey aan een succesvolle solocarrière. Hij bracht zijn debuutalbum, No Fun Aloud, uit in 1982 en maakte Top 40-hits als “The One You Love”, “Smuggler’s Blues”, “Sexy Girl”, “The Heat Is On”, “You Belong to the City”, “True Love”, “Soul Searchin'” en “Livin’ Right”. Als lid van de Eagles won Frey zes Grammy Awards en vijf American Music Awards. De Eagles werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 1998, het eerste jaar dat ze genomineerd waren. Met zijn solo-opnames en die met de Eagles, had Frey 24 Top 40 singles in de Billboard Hot 100.

Geboren in Detroit, Michigan, en opgegroeid in het nabijgelegen Royal Oak, leerde Frey piano spelen op vijfjarige leeftijd, stapte later over op gitaar, en werd deel van de rockscene van Detroit in het midden van de jaren ’60.

Op 19-jarige leeftijd in 1968, speelde Frey akoestische gitaar en zong op de achtergrond mee op Seger’s single, “Ramblin’ Gamblin’ Man”.

Frey ontmoette drummer Don Henley in 1970; ze zaten bij hetzelfde label, Amos Records. Toen Linda Ronstadt een begeleidingsband nodig had voor een komende tournee, huurde haar manager Frey in omdat hij iemand nodig had die ritmegitaar kon spelen en zingen. Frey benaderde Don Henley om Ronstadt te vergezellen. Randy Meisner en Bernie Leadon werden ook ingehuurd. Frey en Henley besloten om samen een band te vormen tijdens de tournee, en ze werden vergezeld door Meisner op bas en Leadon op gitaar, banjo, steel gitaar, mandoline en dobro, en vormden de Eagles, met Frey op gitaar en keyboards en Henley op drums.

Na het uiteenvallen van de Eagles behaalde Frey in de jaren tachtig solosucces, met name met twee nummer 2-hits.

  • In 1984 nam hij in samenwerking met Harold Faltermeyer de wereldhit “The Heat Is On” op, het hoofdthema uit de Eddie Murphy actiekomediefilm Beverly Hills Cop
  • In 1985 bracht Frey “You Belong to the City” (uit de televisieserie Miami Vice, waarvan de soundtrack in 1985 11 weken lang bovenaan de Amerikaanse albumcharts bleef staan).
  • In 1985 kwam zijn andere bijdrage aan de soundtrack van Miami Vice, “Smuggler’s Blues”, op nr. 12 in de Billboard Hot 100.
  • In 1989 droeg Frey bij aan het nummer “Flip City” voor de Ghostbusters II soundtrack.
  • En in 1991 droeg hij “Part of Me, Part of You” bij aan de soundtrack voor Thelma & Louise.
  • In 2005 verscheen hij op B.B. King & Friends: 80 op het nummer “Drivin’ Wheel”.

In 2009 werd Glenn Frey verkozen tot lid van de Michigan Rock and Roll Legends Hall of Fame.

Vanaf ongeveer 2000 leed Frey aan reumatoïde artritis, die zijn gewrichten aantastte. De medicijnen die hij kreeg voorgeschreven om de ziekte onder controle te krijgen leidden uiteindelijk tot colitis en longontsteking, en in november 2015 kondigden de Eagles aan dat ze hun optreden op de Kennedy Center Honors uitstelden omdat Frey geopereerd moest worden voor darmproblemen en een lange herstelperiode nodig had. Vanwege complicaties door een longontsteking heeft hij de operatie nooit ondergaan en werd hij in een medisch geïnduceerde coma geplaatst in het Columbia University Medical Center. Frey stierf daar op 67-jarige leeftijd aan de complicaties van reumatoïde artritis, acute colitis ulcerosa en longontsteking.