19 januari 2006

19 januari 2006

Wilson Pickett (18 maart 1941 – 19 januari 2006) was een Amerikaanse zanger en songwriter.

Een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de Amerikaanse soulmuziek, Pickett nam meer dan 50 nummers op die de Amerikaanse R&B hitlijsten haalden, waarvan vele de Billboard Hot 100 haalden.Tot zijn bekendste hits behoren “In the Midnight Hour” (dat hij mede schreef), “Land of 1,000 Dances”, “634-5789 (Soulsville, U.S.A.)”, “Mustang Sally”, “Funky Broadway”, “Engine No. 9”, en “Don’t Knock My Love”.

Pickett werd in 1991 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, ter erkenning van zijn invloed op het schrijven van nummers en het opnemen.

Pickett werd geboren in Prattville, Alabama, en zong in Baptisten kerkkoren. Hij was de vierde van 11 kinderen en noemde zijn moeder “de slechtste vrouw in mijn boekje, ik word nog bang van haar. Ze sloeg me met van alles, met koekenpannen, met brandhout … [een keer ben ik weggelopen en] heb een week gehuild. Bleef in het bos, ik en mijn kleine hond. ” Pickett vertrok uiteindelijk in 1955 om bij zijn vader in Detroit te gaan wonen.

In 1955 sloot Pickett zich aan bij de Violinaires, een gospelgroep, maar gelokt door het succes van gospelzangers die waren overgestapt naar de lucratieve markt van niet-religieuze muziek, sloot hij zich in 1959 aan bij de Falcons. Toen Pickett zich bij de groep aansloot, waren Eddie Floyd en Sir Mack Rice leden.

Picketts grootste succes met de Falcons was “I Found a Love”, mede geschreven door Pickett en met zijn leadzang. Kort daarna maakte Pickett zijn eerste solo-opnamen, waaronder “I’m Gonna Cry”, in samenwerking met Don Covay. Pickett nam ook een demo op voor een nummer dat hij mede schreef, “If You Need Me”. Pickett stuurde de demo naar Atlantic Records. Atlantic gaf het aan Solomon Burke. Pickett was verpletterd toen hij ontdekte dat Atlantic zijn nummer had weggegeven.

Picketts doorbraak kwam in de studio van Stax Records in Memphis, Tennessee, waar hij zijn derde Atlantic single opnam, “In the Midnight Hour” (1965). Pickett nam drie sessies op bij Stax in mei en oktober 1965, samen met toetsenist Isaac Hayes voor de sessies in oktober. Naast “In the Midnight Hour” bevatte Picketts opnamen uit 1965 de singles “Don’t Fight It,” “634-5789 (Soulsville, U.S.A.)” en “Ninety-Nine and a Half (Won’t Do)”.

Voor zijn volgende sessies ging Pickett naar de Fame Studios, gelegen in Muscle Shoals, Alabama. Pickett nam daar enkele van zijn grootste hits op, waaronder de hoogst genoteerde versie van “Land of 1,000 Dances”, dat zijn derde R&B nummer 1 en zijn grootste pophit was. Andere grote hits uit deze tijd waren zijn remakes van Mack Rice’s “Mustang Sally” en Dyke & the Blazers’ “Funky Broadway”. Pickett keerde eind 1968 en begin 1969 terug naar de Fame Studios; een nummer 16 pophit remake van The Beatles’ “Hey Jude” kwam voort uit de Fame sessies, evenals de kleine hits “Mini-Skirt Minnie” en “Hey Joe” (een remake van de Jimi Hendrix hit).

Pickett was een populair componist, en schreef nummers die werden opgenomen door vele artiesten, waaronder Van Halen, de Rolling Stones, Aerosmith, de Grateful Dead, Booker T. & the MGs, Genesis, Creedence Clearwater Revival, Hootie & the Blowfish, Echo & the Bunnymen, Roxy Music, Bruce Springsteen, Los Lobos, the Jam en Ani DiFranco, onder anderen.

In de jaren ’80 en ’90 werd Pickett herhaaldelijk geëerd voor zijn bijdragen aan de muziek. Zijn muziek was prominent aanwezig in de film The Commitments uit 1991, met Pickett als een off-screen personage.

Pickett verscheen in de film Blues Brothers 2000 uit 1998, waarin hij “634-5789” uitvoerde met Eddie Floyd en Jonny Lang. Hij werd eerder genoemd in de film Blues Brothers uit 1980, waarin verschillende leden van Pickett’s begeleidingsband voorkomen, evenals een uitvoering van “Everybody Needs Somebody to Love”.

Picketts strijd met alcoholisme en cocaïneverslaving leidde ondermeer tot aanvaringen met de wet.

Pickett stierf op 19 januari 2006, twee maanden voor zijn 65ste verjaardag. Hij leed het laatste jaar van zijn leven aan gezondheidsproblemen en had geruime tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Hij stierf in een ziekenhuis in Reston, Virginia na een hartaanval.