20 januari 2012

20 januari 2012

Etta James

Jamesetta Hawkins (25 januari 1938 – 20 januari 2012), professioneel bekend als Etta James, was een Amerikaanse zangeres die in verschillende genres optrad, waaronder blues, R&B, soul, rock and roll, jazz en gospel. Ze begon haar carrière in 1954 en verwierf bekendheid met hits als “The Wallflower”, “At Last”, “Tell Mama”, “I’d Rather Go Blind”. Ze kreeg te maken met een aantal persoonlijke problemen, waaronder heroïneverslaving, zware fysieke mishandeling en opsluiting, voordat ze een muzikale comeback maakte in de late jaren 1980 met het album Seven Year Itch.

Hawkins werd geboren op 25 januari 1938 in Los Angeles, Californië, als dochter van Dorothy Hawkins, die op dat moment 14 jaar oud was. James woonde bij een aantal pleegouders, met name bij “Mama” Lu.

James kreeg haar eerste professionele zangopleiding op vijfjarige leeftijd in de St. Paul Baptist Church, in South-Central Los Angeles.

In 1950 overleed Mama Lu, en James werd meegenomen naar het Fillmore district in San Francisco. Al snel begon ze naar doo-wop te luisteren en werd ze geïnspireerd om een meidengroep te vormen, de Creolettes (zo genoemd naar de lichte huidskleur van de leden). James nam in 1954 “The Wallflower” op, waarvoor ze als co-auteur werd vermeld. In februari 1955 bereikte het nummer nummer één in de Hot Rhythm & Blues Tracks chart. Het succes bezorgde de groep een openingsplaats op Little Richard’s nationale tournee.

James begon het volgende jaar gospel-elementen in haar muziek op te nemen en bracht “Something’s Got a Hold on Me” uit, dat nummer vier bereikte in de R&B chart en een Top 40 pop hit was. Dat succes werd snel gevolgd door “Stop the Wedding”, dat nummer zes bereikte op de R&B chart en ook gospel elementen had. In 1963 had ze nog een grote hit met “Pushover” en bracht ze het live album Etta James Rocks the House uit, opgenomen in de New Era Club in Nashville, Tennessee. Na een aantal jaren van kleine hits, begon James’ carrière na 1965 te lijden.

In 1967 kwam James terug met de hit “Tell Mama”, mede geschreven door Clarence Carter, die nummer tien R&B en nummer drieëntwintig pop bereikte. De B-kant van “Tell Mama” was “I’d Rather Go Blind”, dat een blues klassieker werd en door vele andere artiesten werd opgenomen.

Nadat ze Chess Records verliet, eind jaren ’70, nam ze tien jaar lang geen platen meer op omdat ze worstelde met drugsverslaving en alcoholisme.

In 1989 tekende ze bij Island Records en bracht 2 albums uit; James werkte samen met de rapzanger Def Jef aan het nummer “Droppin’ Rhymes on Drums”, dat James’ jazzvocalen mengde met hip-hop.

Haar blijvende relevantie werd bevestigd in 2011 toen de overleden Zweedse DJ Avicii een aanzienlijk succes boekte met het nummer “Levels”, dat haar nummer “Something’s Got a Hold on Me” uit 1962 samplet. Dezelfde sample werd gebruikt door de rapper Flo Rida van de oostkust in zijn hitsingle “Good Feeling” uit 2011. Beide artiesten hebben hun condoleance betuigd bij James’ dood.

James was een van de honderden artiesten van wie materiaal werd vernietigd in de Universal brand van 2008.

James werd in januari 2010 in het ziekenhuis opgenomen voor de behandeling van een infectie veroorzaakt door MRSA. Tijdens haar ziekenhuisopname onthulde haar zoon Donto dat bij haar in 2008 de ziekte van Alzheimer was vastgesteld.

James werd begin 2011 ook nog eens gediagnosticeerd met leukemie. De ziekte werd terminaal. Ze overleed vijf dagen voor haar 74e verjaardag in het Riverside Community Hospital in Riverside, Californië. Haar dood kwam drie dagen na die van Johnny Otis, de man die haar in de jaren ’50 had ontdekt.