22 januari 2007

22 januari 2007

Disco D

David Aaron Shayman (21 september 1980 – 23 januari 2007), beter bekend onder zijn artiestennaam Disco D, was een Amerikaanse platenproducer en componist. Hij begon als tiener-DJ in Ann Arbor, Michigan, waar hij DJ Godfather hielp de Detroit elektronische muziek genaamd “Ghettotech” te populariseren.

Shayman werd geboren in St. Louis, Missouri. Op 6-jarige leeftijd verhuisde Shayman naar Ann Arbor, Michigan. Zijn familie was betrokken bij de tempel Beth Emet, waar hij Hebreeuwse school volgde tot zijn bar mitswa.

Shayman’s carrière begon in 1995, toen hij student was, zijn eerste set snaar aangedreven draaitafels kocht, met pitch control. Hij kreeg de kunst van het DJ-en vrij snel onder de knie. In het begin werd hij sterk beïnvloed door “booty” electro. Hij werd al snel een vaste klant in de lokale vinyl winkels, waar hij begon te netwerken met veel van de lokale DJ’s, dit leidde tot de release van zijn eerste mix CD in samenwerking met D.J. Marquis. Hij studeerde ook jazz saxofoon gedurende twee jaar aan de alternatieve Ann Arbor’s Community High School. Tegen 1997 trad hij nationaal op als DJ, had hij zijn eerste productiebedrijf opgericht en bracht hij zijn eerste 12-inch single uit.

In 1998 begon Shayman aan de Ross School of Business van de Universiteit van Michigan te studeren. Als tiener werkte hij in een genetisch laboratorium aan de Universiteit van Michigan. Hij wilde ook een reis naar de Noordpool maken. In 1999 speelde Shayman een sleutelrol bij de oprichting van Ghostly International. Hij was co-producer van de eerste single van het platenlabel, “Hands Up for Detroit” in oktober 1999 (gefactureerd met Matthew Dear als Daisha, een alias van Shayman). Naast het oprichten van zijn eigen GTI Recordings (“Ghetto Tech Institute” Recordings), begon hij uiteindelijk muziek uit te brengen op het Bad Boy Bill’s Muzik/Mixconnection label en het Tommy Boy label. Tijdens deze periode werd hij ook bekend voor zijn draaitafel vaardigheden en multi-genre sets.

Nadat hij in 2002 op 22-jarige leeftijd was afgestudeerd aan de Ross School of Business van de Universiteit van Michigan, verhuisde Shayman naar Brooklyn, New York, met als doel beats te produceren voor grote hiphopartiesten. In de opnamestudio in zijn huis in de Williamsburgbuurt begon Shayman Booty Bar Records, een platenlabel en nachtclub in New York City.

In de zomer van 2002 bracht Shayman de “Booty Bar Anthem EP” uit, met tracks als “Booty Bar Anthem” en “Keys to the Whip”.

Hij is ook begonnen als producer van hip hop, R&B en dancehall tracks voor mainstream artiesten. Tegen juni 2003 werkte Shayman samen met Princess Superstar en remixte hij artiesten variërend van 50 Cent en B.G. tot Lords of Acid en Da Brat’s single, “Boom”.

Begin 2005 veranderde Best Buy muziek die Shayman had geschreven voor een van zijn commercials in een beltoon en bood het aan op de Best Buy website. Hierdoor was Shayman een van de eersten die het zakelijke potentieel inzag van het componeren van origineel beltoonmateriaal exclusief voor mobiele telefoons en werkte in 2005 mee aan de nieuwe mobiele muziekkunstvorm om originele beltonen voor Jamba! te produceren.

Op de in 2005 gereleasde 50 Cent’s “Massacre” album is goed te horen welke kant Shayman op wilde gaan toen hij naar Brooklyn verhuisde.

Shayman stierf door zelfmoord, 26 jaar oud, na zijn jarenlange strijd met bipolaire stoornis. Hij hing zichzelf op in de kelder van zijn moeder en stiefvader.