23 januari 1978

23 januari 1978

Terry Kath

Terry Alan Kath (31 januari 1946 – 23 januari 1978) was een Amerikaanse muzikant en tekstschrijver, die vooral bekend is als een van de oprichters van de rockband Chicago. Hij speelde gitaar en zong lead vocals op veel van de vroege hitsingles van de band. Hij werd door de band geprezen om zijn gitaarspel en zijn door Ray Charles beïnvloede zangstijl.

Kath werd geboren in Chicago, Illinois. Hij groeide op in de Norwood Park buurt van Chicago, waar hij naar de Taft High School ging.

Kath probeerde drums en banjo te leren. Hij schafte een gitaar en versterker aan toen hij in de negende klas zat, en zijn vroege invloeden waren onder meer Dick Dale en Howard Roberts. Later werd hij beïnvloed door George Benson, Eric Clapton, en Jimi Hendrix.

In tegenstelling tot een aantal andere leden van Chicago die een formele muziekopleiding kregen, was Kath vooral autodidact en hield hij ervan om te jammen. Zijn vader wilde dat hij een vaste carrière zou krijgen, maar hij besloot dat hij liever een carrière in de muziek wilde.

Terry Kath werd lid van zijn eerste semi-professionele band, The Mystics, in 1963. In 1965 stapte hij over naar Jimmy Rice and the Gentlemen, en later Jimmy Ford and the Executives. In 1966 sloot Kath zich aan bij een coverband, de Missing Links. Kath’s kameraad, James William Guercio (die later producer van Chicago werd) was leadgitarist in één van de twee road bands die met de Missing Links optraden in The Dick Clark Show. De groep veranderde zijn naam in The Big Thing. Met de toevoeging van zanger en bassist Peter Cetera van The Exceptions, verhuisden ze naar Los Angeles en tekenden bij Columbia Records, waarbij ze de band Chicago Transit Authority noemden. De echte Chicago Transit Authority maakte bezwaar tegen het gebruik van de naam door de band, dus medio 1969 werd de naam afgekort tot Chicago.

Het eerste album van de groep, Chicago Transit Authority, uitgebracht in 1969, bevat Kath’s compositie “Introduction”, beschreven als “Terry’s meesterwerk”. Voor het tweede album van de groep droeg Kath een uitgebreide gitaarsolo bij op “25 or 6 to 4”, dat een live-favoriet werd. Kath schreef voor elk opvolgend album minimaal 1 nummer en nam voor vele nummers de lead vocals en gitaar daarvan voor zijn rekening.

Na zijn dood, om Kath te herdenken en om de hervatting van Chicago te herdenken, componeerde en publiceerde de band het nummer “Alive Again” op het eerste album zonder hem, Hot Streets.

Kath had een zelf toegegeven verleden van drugsmisbruik, waaronder alcohol.

Kath hield van schieten en in 1978 droeg hij regelmatig wapens. Rond 17.00 uur Pacific Standard Time op maandag 23 januari, na een feestje in Los Angeles, begon Kath met zijn wapens te spelen. Hij draaide zijn ongeladen .38 revolver op zijn vinger, zette hem tegen zijn slaap, en haalde de trekker over. Kath pakte een halfautomatisch 9-mm pistool en zei, achterover leunend in een stoel: “Maak je er geen zorgen over … Kijk, de clip zit er niet eens in.” Zijn laatste woorden waren: “Wat denk je dat ik ga doen? Mijn hersens opblazen?” Kath liet het lege magazijn zien. Kath plaatste vervolgens het magazijn terug in het pistool, zette het pistool tegen zijn slaap en haalde de trekker over. Blijkbaar wist Kath niet dat er een kogel in de kamer van het pistool zat. Hij stierf onmiddellijk aan het schot, 31 jaar oud.