7 februari 2000

7 februari 2000

Big Pun

Christopher Lee Rios (10 november 1971 – 7 februari 2000), beter bekend onder zijn artiestennaam Big Pun (afkorting van Big Punisher), was een Amerikaanse rapper en songwriter. Pun’s teksten zijn opmerkelijk voor hun technische efficiĆ«ntie, met een uitzonderlijke ademhaling controle, veel gebruik van alliteratie, evenals interne en multi-syllabische rijm schema’s. Hij wordt vaak genoemd als een van de beste MC’s aller tijden. Voortgekomen uit de underground hip hop scene in de Bronx wijk van New York City in de vroege jaren 1990, werd hij bekend in de tweede helft van het decennium door zijn werk met Fat Joe en de Terror Squad.

Big Pun werd in eerste instantie ontdekt door Fat Joe, en maakte zijn eerste verschijning op Fat Joe’s 1995 album Jealous One’s Envy. In 1997 tekende hij bij Loud Records als soloartiest, en bracht zijn Grammy-genomineerde debuutalbum Capital Punishment uit in april 1998, met veel bijval van de critici en commercieel succes. Hij bereikte #5 op de Billboard 200 en werd de eerste solo hip hop plaat van een Latino artiest die platina werd.

Rios worstelde zijn hele volwassen leven met gewichtsproblemen. Hij woog 82 kg op 18-jarige leeftijd, wat steeg tot 140 kg op 21-jarige leeftijd. Zijn gewicht schommelde in de vroege jaren ’90 tussen zwaarlijvig en morbide zwaarlijvig. Zijn gewicht was een voortdurend onderwerp van discussie tussen hem en zijn vrienden, zozeer zelfs dat Rios niet in hun buurt wilde eten.

Op 5 februari 2000 trok Rios zich wegens ziekte terug uit een gepland Saturday Night Live-optreden met Fat Joe en Jennifer Lopez. Twee dagen later, tijdens een verblijf in een hotel met zijn familie in White Plains, New York, kreeg hij een hartaanval en een ademhalingsstilstand en werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij op 28-jarige leeftijd overleed nadat paramedici hem niet meer tot leven konden wekken. Zijn gewicht bereikte een hoogtepunt van 317 kg op het moment van zijn dood.