11 februari 2012

11 februari 2012

Whitney Houston

Whitney Elizabeth Houston (9 augustus 1963 – 11 februari 2012) was een Amerikaanse zangeres en actrice. Ze is een van de best verkopende platenartiesten aller tijden, met een verkoop van meer dan 200 miljoen platen wereldwijd. Haar zangstijl, die sterk geïnspireerd was door gospelmuziek, had een vernieuwende invloed op de populaire muziek. Houston staat bekend om haar krachtige, soulvolle vocalen en vocale improvisatievaardigheden. Ze vergrootte haar populariteit ook door in de filmindustrie te stappen. Haar werken, waaronder opnamen en films, hebben zowel veel succes als ophef veroorzaakt.

Houston begon als kind in de kerk te zingen als achtergrondzangeres toen ze op de middelbare school zat. Ze was een van de eerste zwarte vrouwen die op de cover van Seventeen verscheen nadat ze in 1981 tienermodel was geworden. Haar eerste twee studio albums, Whitney Houston (1985) en Whitney (1987), stonden beide op nummer één in de Billboard 200 en behoren tot de best verkochte albums aller tijden. Zij is de enige artiest die zeven opeenvolgende nummer één singles heeft gehad in de Billboard Hot 100, van “Saving All My Love for You” in 1985 tot “Where Do Broken Hearts Go” in 1988. Houston’s derde studio album, I’m Your Baby Tonight (1990), bleef twee Billboard Hot 100 nummer-één singles opleveren: “I’m Your Baby Tonight” en “All the Man That I Need”.

Houston maakte haar acteerdebuut met de romantische thrillerfilm The Bodyguard (1992). Op het moment dat de film uitkwam was het de tiende best verdienende film aller tijden. De film kreeg echter negatieve kritieken voor het scenario en de prestaties van de hoofdrolspelers. Ze nam zes nummers op voor de soundtrack van de film, waaronder “I Will Always Love You”, dat de Grammy Award voor plaat van het jaar won en de best verkochte fysieke single door een vrouw in de muziekgeschiedenis werd. De soundtrack voor The Bodyguard won de Grammy Award voor Album van het Jaar en blijft het best verkochte soundtrack album aller tijden. Houston speelde vervolgens de hoofdrol en nam soundtracks op voor twee spraakmakende films, Waiting to Exhale (1995) en The Preacher’s Wife (1996). De soundtrack van The Preacher’s Wife, die door Houston werd geproduceerd, werd het best verkochte gospelalbum aller tijden. Als filmproducent produceerde ze multiculturele films waaronder Cinderella (1997) en series waaronder The Princess Diaries en The Cheetah Girls.

Houston’s eerste studioalbum in acht jaar, My Love Is Your Love (1998), verkocht miljoenen en bracht verschillende hitsingles voort, waaronder “Heartbreak Hotel”, “It’s Not Right but It’s Okay” en “My Love Is Your Love”. Na het succes, vernieuwde zij haar contract met Arista voor $100 miljoen – één van de grootste platencontracten aller tijden.[4] Nochtans, begonnen haar persoonlijke problemen haar carrière te overschaduwen en het 2002 studioalbum, Just Whitney, ontving gemengde kritieken. Haar drugsgebruik en een tumultueus huwelijk met zanger Bobby Brown kregen wijdverbreide media-aandacht. Na een onderbreking van zes jaar van het opnemen, keerde Houston terug naar de top van de Billboard 200 hitlijst met haar laatste studioalbum, I Look to You (2009).

Houston verdronk per ongeluk in een badkuip in het Beverly Hilton in Beverly Hills, met een hartziekte en cocaïnegebruik als bijdragende factoren. Het nieuws van haar dood viel samen met de 2012 Grammy Awards en werd internationaal verspreid.