27 augustus 1987

27 augustus 1987

DJ Scott La Rock

Scott Monroe Sterling (2 maart 1962 – 27 augustus 1987) was een Amerikaanse hiphop-discjockey en muziekproducer uit de Bronx, New York. Hij was een van de oprichters van de Oostkust hip hop groep Boogie Down Productions.

Scott Sterling werd geboren in de Bronx, New York City. Zijn ouders scheidden toen hij vier jaar oud was. Ze verhuisden van Queens, New York City, naar de Bronx: eerst Morrisania en daarna Morris Heights.

Hij blonk uit in zowel academische als sportieve vakken en studeerde af in 1980. Hij ging naar Castleton State College in Vermont en behaalde een varsity letter in basketbal. Hij studeerde af in 1984.

Toen hij zich realiseerde dat hij geen professionele basketballer zou worden, ging Sterling zich meer en meer richten op muziek. Op Castleton State was hij op vrijdagavond DJ in Doogan’s Bar. Hij liet de hele campus kennismaken met muziek uit New York City.

La Rock keerde terug naar New York City in de hoop werk te vinden en door te dringen tot de muziekindustrie. Via een connectie van zijn moeder kreeg Scott een baan als maatschappelijk werker bij Franklin Armory Men’s Shelter in de Bronx. s Nachts draaide hij platen in de hip hop hotspot, het Broadway Repertoire Theatre.

Tijdens zijn tijd als maatschappelijk werker ontmoette La Rock rapper KRS-One in 1986 in Franklin Men’s Shelter waar KRS tijdelijk woonde. Het tweetal vormde Boogie Down Productions (BDP) met DJ Derrick “D-Nice” Jones. Het debuutalbum van de groep uit 1987, Criminal Minded, wordt beschouwd als een hiphopklassieker.

Op 27 augustus 1987 werd D-Nice aangevallen door mannen die boos waren dat hij met een van hun ex-vriendinnen had gepraat. D-Nice vroeg La Rock om te helpen de situatie te bezweren. Later die dag reden Scott, D-Nice en enkele anderen naar het Highbridge Homes Projects gebouw in South Bronx. Toen ze wegreden, werden er kogels afgevuurd door de zij- en bovenkant van de Jeep. La Rock stootte zijn hoofd tegen het dashboard, zich op dat moment niet realiserend dat hij door een kogel in zijn achterhoofd was getroffen. Hij werd naar het Lincoln Ziekenhuis gereden. Hij was bij bewustzijn toen hij de eerste hulp werd binnengereden, en vertelde de doktoren dat hij het koud had en moe was. Hij stierf in de operatiekamer.

De dood van Sterling in augustus 1987 is naar verluidt de eerste moord op een belangrijke hiphopartiest.

Twee mannen werden gearresteerd en beschuldigd van de moord op La Rock, maar zij werden tijdens het proces vrijgesproken.