30 oktober 2002

30 oktober 2002

Jam Master Jay

Jason William Mizell (21 januari 1965 – 30 oktober 2002), was een Amerikaanse muzikant en DJ. Hij was de DJ van de invloedrijke hip hop groep Run-D.M.C. Tijdens de jaren ’80 werd Run-D.M.C. één van de grootste hip hop groepen en wordt gecrediteerd voor het doorbreken van hip hop in de mainstream muziek.

Jason Mizell werd geboren in Brooklyn, New York City, op 3-jarige leeftijd begon hij met trompet spelen. Hij leerde bas, gitaar en drums spelen. Hij trad op in zijn kerk en in verschillende bands voordat hij het turntablisme ontdekte. Nadat hij in 1975 op 10-jarige leeftijd naar Hollis, Queens, New York City verhuisden, ontdekte hij de draaitafels en begon op 13-jarige leeftijd met DJ-en. Hij was op de middelbare school bevriend met Wendell “DJ Hurricane” Fite, (DJ van The Beastie Boys). Als tiener was Mizell betrokken bij een groep die woninginbraken pleegde. Een ontmoeting met een gewapende bewaker joeg hem de stuipen op het lijf om de inbraken te stoppen, en als volwassene stond hij bekend om het ontmoedigen van criminele activiteiten onder zijn vrienden en familie.

Hij woonde een tijd in Atlantic City, New Jersey, waar turntablism-pionier DJ Def Lou Hauck hem leerde crossfaden. Hij sloeg snel aan door zijn muzikale ervaring en na een jaar DJ-en vond hij dat hij goed genoeg was om voor mensen te draaien. Hij noemde zichzelf oorspronkelijk Jazzy Jase en ging naar de middelbare school aan de Andrew Jackson High School in New York City’s Queens.

Hij begon eerst in parken te spelen en later speelde hij in bars. Hij begon ook met het geven van kleine feestjes in de buurt. Toen hij eenmaal een paar Technics 1200’s had, verbeterde hij snel omdat hij ‘s nachts kon oefenen met een koptelefoon op terwijl hij eigenlijk hoorde te slapen.

Voordat hij bij Run-D.M.C. kwam, speelde hij bas en drums in verschillende garage bands. In 1982 sloot hij zich aan bij Joseph “Run” Simmons en Darryl “D.M.C.” McDaniels net na hun afstuderen aan de middelbare school en stemde ermee in om DJ voor hen te zijn omdat hij deel wilde uitmaken van de band. Op Run-D.M.C’s album Raising Hell speelde Mizell keyboards, bas en live drums naast zijn draaitafelwerk. Mizell bleef zijn hele leven in de buurt van zijn jeugd in Hollis, Queens.

In 1989 richtte Mizell Jam Master Jay Records op. Het label is vooral bekend vanwege het tekenen van 50 Cent en Onyx. Jam Master Jay Records werd opgedoekt nadat Jason werd vermoord. Per 2018 was de misdaad nog steeds onopgelost.

Tot de nalatenschap van Mizell behoort ook de Scratch DJ Academy in Manhattan. Opgericht in 2002, het jaar van zijn dood, werd de academie opgericht om “ongeëvenaarde educatie en toegang tot de kunstvorm van de DJ en producer te bieden.”

Op woensdag 30 oktober 2002, om 19:30 uur, werd Mizell door een onbekend persoon in New York City dodelijk neergeschoten in een opnamestudio aan Merrick Boulevard in Jamaica, Queens. Een andere persoon in de kamer, de 25-jarige Urieco Rincon, werd in de enkel geschoten en overleefde het. Na de dood van Mizell uitten verschillende artiesten hun verdriet over het verlies in de hiphopgemeenschap en herdachten hem voor zijn invloed op de muziek en het genre. Mizell werd begraven op Ferncliff Cemetery and Mausoleum in Hartsdale, New York.