13 november 2004

13 november 2004

Ol’ Dirty Bastard

Russell Tyrone Jones (15 november 1968 – 13 november 2004) was een Amerikaanse rapper. Hij was een van de medeoprichters van de Wu-Tang Clan, een voornamelijk uit Staten Island, New York City, afkomstige rapgroep die in 1993 bekendheid verwierf met het debuutalbum Enter the Wu-Tang (36 Chambers).

Russell werd geboren in de wijk Fort Greene in Brooklyn, New York City. Hij en zijn neven Robert Diggs en Gary Grice deelden een voorliefde voor rapmuziek en films in martial arts-stijl. Jones, Diggs en Grice (later bekend als respectievelijk Ol’ Dirty Bastard, RZA en GZA) vormden de groep Force of the Imperial Master, die bekend werd als All in Together Now na hun succesvolle underground single met dezelfde naam. Uiteindelijk voegden ze nog zes leden toe aan hun groep en noemden ze het de Wu-Tang Clan. De groep bracht hun debuutalbum Enter the Wu-Tang (36 Chambers) uit in 1993, met een opmerkelijk commercieel en kritisch succes.

Zijn professionele succes werd gehinderd door regelmatige juridische problemen, waaronder een gevangenisstraf.

Ol’ Dirty Bastard stond bekend om zijn “schandalig profane, vrij-associatieve rhymes geleverd in een kenmerkende half-rapped, half-gezongen stijl”. Zijn artiestennaam is afgeleid van de Chinese martial arts film Ol’ Dirty and the Bastard uit 1980 (ook wel An Old Kung Fu Master genoemd, met Yuen Siu-tien in de hoofdrol).

Ol’ Dirty Bastard’s solocarrière begon op 28 maart 1995, toen hij 26 jaar oud was. Zijn eerste solo-album, Return to the 36 Chambers: The Dirty Version, bracht de hitsingles “Brooklyn Zoo” en “Shimmy Shimmy Ya” voort, die hielpen het album naar platina status te brengen.

In 1997 verscheen Ol’ Dirty Bastard op het tweede en commercieel meest succesvolle werk van de Wu-Tang Clan, het dubbelalbum Wu-Tang Forever. Hij verscheen minder vaak op dit album dan op het debuut van de groep. Hij droeg bij aan één solo track (“Dog Shit”), drie coupletten (“Maria”, “Reunited”, “Heaterz”), één hook (“As High as Wu-Tang Get”), en een gesproken introductie/refrein (“Triumph”).

In februari 1998 was Ol’ Dirty Bastard getuige van een auto-ongeluk vanuit het raam van zijn Brooklyn opnamestudio. Hij en een vriend renden naar de plaats van het ongeluk en organiseerden een tiental toeschouwers, die hielpen om de Ford Mustang uit 1996 op te tillen en zo een 4-jarig meisje uit het wrak te redden. Ze werd met eerste- en tweedegraads brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. Onder een valse naam bezocht Ol’ Dirty Bastard het meisje regelmatig in het ziekenhuis tot hij werd opgemerkt door de media.

In 1999, schreef en nam Ol’ Dirty Bastard zijn tweede studio album, Nigga Please, op tussen gevangenisstraffen in.

In 2001, met Ol’ Dirty Bastard opnieuw in de gevangenis voor het bezit van crack cocaïne, nam zijn platenlabel Elektra Records de beslissing om een album met de grootste hits uit te brengen (ondanks het feit dat er slechts twee albums in zijn catalogus waren) om zowel hun contract met de artiest te beëindigen (zie onderstaande sectie), en om te profiteren van de publiciteit die zijn juridische problemen opleverden.

In 2003, de dag dat hij uit de gevangenis kwam, tekende Ol’ Dirty Bastard een contract met Roc-A-Fella Records. Hij woonde in het huis van zijn moeder en had huisarrest. Hij gebruikte zijn strafblad als titel voor zijn VH1 special, Inside Out: Ol’ Dirty Bastard on Parole.

Op 17 juli 2004 had Ol’ Dirty Bastard zijn voorlaatste live optreden op het Rock the Bells hip-hop festival in San Bernardino, Californië, met de rest van de Wu-Tang Clan. De dag erna was zijn laatste live-optreden op de Gathering of the Juggalos in Garrettsville, Ohio.

In de aanloop naar zijn dood maakten Ol’ Dirty Bastard’s juridische problemen en excentrieke gedrag van hem “een soort van volksheld”. Ol’ Dirty Bastard was gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis rond 2003.

Ol’ Dirty Bastard stortte in om ongeveer 4:35 uur op 13 november 2004 (twee dagen voor zijn 36ste verjaardag) in RZA’s opnamestudio (36 Chambers Records LLC op West 34th Street in New York City).

De officiële doodsoorzaak was een toevallige overdosis; bij autopsie werd een dodelijk mengsel van cocaïne en de voorgeschreven opioïde tramadol gevonden. De overdosis werd als een ongeluk beschouwd en getuigen zeggen dat Ol’ Dirty Bastard klaagde over pijn op de borst op de dag dat hij stierf.

Zijn begrafenis werd gehouden in Brooklyn’s Christian Cultural Center en trok een menigte van duizenden.