4 december 2007

4 december 2007

Pimp C

Chad Mathew Lamont Butler (29 december 1973 – 4 december 2007), beter bekend onder de artiestennaam Pimp C, was een Amerikaanse rapper en platenproducer. Hij was het meest bekend voor zijn werk met Bun B als de helft van het hip-hop duo Underground Kingz (UGK).

UGK kwam in 1992 bij Jive Records en bracht hun major-label debuutalbum Too Hard to Swallow uit, dat lovend werd ontvangen. De groep volgde dit met hun tweede en derde major-label albums Super Tight in 1994 en Ridin’ Dirty in 1996, die beide in de Billboard 200 kwamen en nog meer succes oogstten. De groep kreeg nationale aandacht in 2000 nadat ze te horen waren op Jay-Z’s hitsingle “Big Pimpin'”, die een hoogtepunt bereikte op #18 in de Billboard Hot 100 en #1 in de Rhythmic Top 40.

De groep nam een pauze in de eerste helft van de jaren 2000 nadat Pimp C was veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor een overtreding van zijn proeftijd. Gedurende deze tijd gingen beide leden solo carrières aan, waarbij Pimp C zijn solodebuut uitbracht, The Sweet James Jones Stories, in 2005, samengesteld uit materiaal opgenomen voor zijn veroordeling. Na zijn vrijlating uit de gevangenis in december 2005, bracht hij zijn tweede soloalbum, Pimpalation, uit in 2006. UGK bracht hun gelijknamige vijfde studioalbum uit in 2007, dat de hitsingle “International Players Anthem (I Choose You)” featuring OutKast opleverde, die op #70 van de Billboard Hot 100 belandde.

Begin december 2007 verbleef Butler in het Mondrian Hotel in West Hollywood, Californië, waar hij had gewerkt aan nieuwe muziek en had opgetreden met Too $hort. Op de ochtend van 4 december 2007 zou hij terugvliegen naar huis, waar zijn vrouw, Chinara, samen met zijn neef Ed op het vliegveld stond te wachten om hem op te halen. Nadat hij op de ochtend van de geplande vlucht niets van zich had laten horen, belde zijn vrouw het hotel met het verzoek om hem te controleren. Het hotelpersoneel vond Butler bewusteloos in zijn hotelkamer, waar hij kort daarna dood werd verklaard. Hij was 25 dagen verwijderd van zijn 34e verjaardag.

Het rapport van de lijkschouwer oordeelde naar verluidt dat zijn dood een ongeluk was, en schreef het toe aan de effecten van Butlers zware gebruik van “paarse drank”, een combinatie van codeïne en promethazine, in combinatie met zijn reeds bestaande aandoening van slaapapneu. Net als veel andere zuidelijke rappers, verwees Pimp C in zijn muziek vele malen naar paarse drank.