4 januari 1986

4 januari 1986

Philip Parris Lynott (20 August 1949 – 4 January 1986)

Ruim 30 jaar geleden overleed de frontman van Thin Lizzy – Phil Lynott als gevolg van een veel (tekort) leven vol drugs en drank…

Lynott was een Ierse zanger, muzikant en schrijver. Zijn meest succesvolle groep was Thin Lizzy, waarvan hij medeoprichter was, de belangrijkste songwriter, leadzanger en bassist. Hij stond bekend om zijn kenmerkende op plectrum gebaseerde stijl op de bas, en om zijn fantasierijke lyrische bijdragen waaronder verhalen over de arbeidersklasse en talrijke personages ontleend aan persoonlijke invloeden en de Keltische cultuur.

Lynott werd geboren in Engeland, maar groeide op in Dublin, Ierland bij zijn grootouders. Hij was leadzanger in verschillende bands, waaronder Skid Row naast Gary Moore, voordat hij basgitaar leerde spelen en in 1969 Thin Lizzy oprichtte. Na het eerste succes met “Whiskey in the Jar”, had de band verschillende hits in het midden van de jaren 1970, zoals “The Boys Are Back in Town”, “Jailbreak” en “Waiting for an Alibi”. Tegen het einde van de jaren zeventig begon Lynott aan een solocarrière, publiceerde twee dichtbundels en nadat Thin Lizzy in 1983 uit elkaar was gegaan, stelde hij de band Grand Slam samen en was daar de frontman van.

In de jaren ’80 kreeg Lynott steeds meer last van een verslaving aan heroïne. In 1985 had hij een laatste hitsucces met Gary Moore, “Out in the Fields”, gevolgd door de kleine hit “Nineteen”, voor zijn dood in 1986. Hij blijft een populair figuur in de rockwereld, en in 2005 werd in Dublin een standbeeld ter nagedachtenis aan hem opgericht.

Hier een filmpje met oud-Lizzy bandmember Gary Moore!