15 februari 1965

15 februari 1965

Nate King Cole

Nathaniel Adams Coles (17 maart 1919 – 15 februari 1965), bekend onder de naam Nat King Cole, was een Amerikaanse zanger, jazzpianist en acteur. Hij nam meer dan 100 nummers op die hits werden in de popcharts. Zijn trio was het model voor kleine jazzensembles die volgden. Cole acteerde ook in films en op televisie en trad op op Broadway. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse man die een Amerikaanse televisieserie presenteerde. Hij was de vader van singer-songwriter Natalie Cole (1950-2015).

Nathaniel Adams Coles werd geboren in Montgomery, Alabama. Cole leerde orgel spelen van zijn moeder. Zijn eerste optreden was “Yes! We Have No Bananas” toen hij vier jaar oud was. Hij begon met formele lessen toen hij 12 was en leerde jazz, gospel en klassieke muziek op piano.

Toen hij 15 was, stopte Cole met de middelbare school om een muziekcarri√®re na te jagen. In 1937 trouwde hij met Nadine Robinson. Hij leidde een big band, en vond daarna werk als pianospeler in nachtclubs. Cole nam “Sweet Lorraine” op in 1940, en het werd zijn eerste hit.

Gedurende de jaren 50 bleef Cole hits opnemen die miljoenen over de hele wereld verkochten, zoals “Smile”, “Pretend”, “A Blossom Fell”, en “If I May”. In 1959 ontving hij een Grammy Award voor Beste Optreden door een “Top 40” Artiest voor “Midnight Flyer”.

Cole had een van zijn laatste grote hits in 1963, met “Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer”, dat nummer 6 bereikte in de Pop chart.

In september 1964 begon Cole gewicht te verliezen en kreeg hij rugklachten. Hij zakte in elkaar van de pijn na een optreden in het Sands Hotel in Las Vegas. In december was hij aan het werk in San Francisco toen hij eindelijk werd overgehaald om medische hulp te zoeken. Op een r√∂ntgenfoto van zijn borst werd een kwaadaardige tumor in een vergevorderde staat van groei op zijn linker long waargenomen. Cole, die een zware sigarettenroker was geweest, had longkanker en zou nog slechts enkele maanden te leven hebben. Hij overleed in het Saint John’s Health Center in Santa Monica vroeg in de ochtend van 15 februari 1965.