8 februari 2018

8 februari 2018

Lovebug Starski

Kevin Smith (16 mei 1960 – 8 februari 2018), beter bekend onder zijn artiestennaam Lovebug Starski, was een Amerikaanse MC, muzikant en platenproducer. Hij begon zijn carrière als platenjongen in 1971 toen hiphop voor het eerst opdook in de Bronx, en hij werd uiteindelijk DJ in de Disco Fever club in 1978. Hij is een van de twee mensen die de term “hip-hop” hebben bedacht. Starski beweerde dat hij de uitdrukking bedacht, terwijl hij de twee woorden heen en weer wisselde, terwijl hij zinnen improviseerde met Keef Cowboy van de Furious Five, op een afscheidsfeestje voor een vriend die het leger in ging.

Starski nam zijn eerste single, “Positive Life,” op het Tayster platenlabel in 1981. (De Britse groep MARRS zou deze in 1987 samplen met de nr. 1 single “Pump Up the Volume”). Later nam hij een nummer op voor de soundtrack van de film Rappin’ uit 1986, die werd uitgebracht op Atlantic Records, voordat hij zijn eerste album, House Rocker, opnam op Epic/CBS Records. Hierop stond zijn meest succesvolle chart single, “Amityville (The House on the Hill),” een parodie nummer genoemd naar de film The Amityville Horror (zelf gebaseerd op vermeende bovennatuurlijke activiteiten rond de DeFeo moordzaak). Het werd een nummer 12 hit in de UK Singles Chart in 1986.

Lovebug Starski raakte verslaafd aan cocaïne en werd in 1987 gevangen gezet wegens het bezit van illegale substanties.[3] Toen hij in december 1991 vrijkwam, keerde hij terug naar een DJ-residency in zijn vroegere stamkroeg, Disco Fever.

Starski stierf aan een hartaanval op 57-jarige leeftijd, terwijl hij luidsprekers uit de opslagruimte in zijn appartement aan het verhuizen was.