29 april 2018

29 april 2018

The Samoan Godfather

The Godfather (1963 – 29 apr 2018) aka Ted Devoux, was een stichtend lid, bandleider, rapper en producent van Boo-Yaa T.R.I.B.E. met zijn broers.

Boo-Yaa T.R.I.B.E. draagt meer dan 30 jaar Hip-Hop en Gangsta Rap geschiedenis met zich mee. Het collectief van Ted, Paul, Donald, Roscoe, Danny, David en later, Vincent Devoux (die David verving) kwam uit Carson, Californië. Hun naam bootste het geluid van een shotgun blast na en de tweede helft diende als acroniem voor Too Rough International Boo-Yaa Empire.

Ondanks hun Californische roots, werd Boo-Yaa populair in Japan tijdens een verblijf daar in de late jaren 1980 toen ze bekend stonden als de Blue City Crew. In 1990, bracht het toen hernoemde-sextet New Funky Nation uit. De voormalige breakers en kerkmuzikanten brachten een 4th & B’way/Island Records album uit dat de Top 200 kraakte. De groep (die veel instrumenten bespeelde op de LP) werkte met de Dust Brothers, evenals Joe “The Butcher” Nicolo, toekomstige mede-oprichter van Ruffhouse Records. The Godfather is prominent gecrediteerd op deze belangrijke release.

Gedurende hun 30-jarige geschiedenis, heeft Boo-Yaa T.R.I.B.E. rap in hun kern gehouden, terwijl ze ook experimenteerden met Metal, Rock & Roll en andere genres. Door de jaren heen hebben ze ook samengewerkt met Eminem, Layzie Bone, George Clinton, en Yukmouth. Het collectief had banden met Eazy-E in de jaren 1990 en nam uitvoerende rollen op zich (vooral Monster O) bij Death Row Records tijdens Suge Knight’s opsluiting.

De details en de oorzaak van Godfather’s dood zijn niet bekend gemaakt. Aangenomen wordt dat hij 55 jaar oud is geworden.