18 juni 2018

18 juni 2018

XXXTentacion (of gewoon X)

Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy (23 januari 1998 – 18 juni 2018), was een Amerikaanse rapper, zanger en songwriter. Hoewel een controversieel figuur als gevolg van zijn wijdverspreide justitiële problemen, verwierf X een cult aanhang onder zijn jonge fanbase tijdens zijn korte carrière met zijn depressie en vervreemding-thema’s muziek.

X werd geboren in Plantation, Florida, als kind van Jamaicaanse ouders. Hij werd voornamelijk opgevoed door zijn grootmoeder, vanwege de persoonlijke problemen van zijn moeder. Toen Onfroy zes jaar oud was, probeerde hij naar verluidt een man neer te steken die zijn moeder probeerde aan te vallen en werd hij uiteindelijk in een jeugdprogramma gestopt voordat hij bij zijn grootmoeder ging wonen.

X begon muziek te schrijven nadat hij was vrijgelaten uit een jeugdgevangenis en startte zijn muziekcarrière al snel in 2013 op SoundCloud. Hij gebruikte stijlen en technieken die onconventioneel waren in rapmuziek, zoals distortion en zware gitaar-ondersteunde instrumentals, waarbij hij zich liet inspireren door derde-golf emo en grunge. In 2014 vormde hij het ondergrondse collectief Members Only en werd al snel een populair figuur in SoundCloud rap, een trap-muziekscene die elementen van lo-fi muziek en harde 808’s gebruikt.

X kreeg mainstream-aandacht met de single “Look at Me”. Zijn debuutalbum 17 (2017) is dubbelplatina gecertificeerd in de VS en bereikte nummer twee op de Billboard 200. Zijn tweede album ? (2018) debuteerde op nummer één in de Billboard 200 en is drievoudig platina gecertificeerd in de VS. De leadsingle, “Sad!”, bereikte nummer één in de Billboard Hot 100, en had in november 2021 meer dan 1,3 miljard views op YouTube en 1,7 miljard streams op Spotify vergaard, en werd in augustus 2021 ook Diamond gecertificeerd door de RIAA. Hij is ook de best verkochte emo rapper aller tijden.

Op 18 juni 2018 werd X op 20-jarige leeftijd vermoord toen hij dodelijk werd neergeschoten in de buurt van een motordealer in Deerfield Beach, Florida. De aanvallers vluchtten weg in een SUV nadat ze een Louis Vuitton-tas met 50.000 dollar van hem hadden gestolen; vier verdachten werden gearresteerd.