4 december 2020

4 december 2020

Ganxsta Rid

Paul Fred Devoux, a.k.a. Ganxsta Rid (1968- 4 dec 2020) was muzikant, rapper, songwriter en producer bij de, uit Los Angeles afkomstige Boo-Yaa T.R.I.B.E..

Boo-Yaa T.R.I.B.E. is een Amerikaanse hiphopband uit Carson (LA), Californië, bestaande uit de Amerikaans Samoa Devoux broers Paul, Ted, Donald, Roscoe, Danny, David en Vincent. De band staat bekend om zijn gebruik van een live band, het gebruik van funk en metal invloeden, en gangsta rap teksten.

De broers begonnen hun muzikale carrière op kleine schaal met het spelen van instrumentals in hun vaders A.O.G. “Assembly of God” kerk. Terwijl ze alleen waren, oefenden ze funkhits van de Amerikaanse band Parliament-Funkadelic. Wanneer de kerk niet bezet was, experimenteerden de broers met andere vormen van hip hop.

Om weg te komen van de bendecultuur besloten de broers Los Angeles te verlaten en naar Japan te gaan; ze werden erg populair halverwege de jaren ’80, toen ze aanvankelijk bekend stonden als de “Blue City Crew”. Terwijl ze daar waren, werden ze geïnspireerd om weer muziek te gaan maken, met Paul “Gangxta R.I.D.” rappend voor een gretig Japans publiek. Bij hun terugkeer naar Californië in 1988, richtte de groep zich weer op het maken van muziek en herdoopten zichzelf als de Boo-Yaa T.R.I.B.E.

Hun debuutalbum, New Funky Nation, was anders dan de meeste rapplaten in die tijd, omdat de Boo-Yaa T.R.I.B.E. er live instrumenten op bespeelden.

Paul Devoux, a.k.a. Ganxsta Rid, overleed op 52-jarige leeftijd aan nierfalen.