6 januari 2022

6 januari 2022

Calvin Simon

Calvin Eugene Simon (22 mei 1942 – 6 januari 2022) was een Amerikaanse zanger die deel uitmaakte van de bands Parliament en Funkadelic. Hij is lid van de Rock and Roll Hall of Fame, waarin hij in 1997 werd opgenomen samen met vijftien andere leden van Parliament-Funkadelic.

Simon werd geboren in Beckley, West Virginia.

Simon begon eind jaren vijftig als een van The Parliaments, een doo wop barbershop kwintet onder leiding van George Clinton. In 1978 verliet Simon (samen met andere originele Parliaments Fuzzy Haskins en Grady Thomas), Parliament-Funkadelic na financiële en management geschillen met Clinton. In 1981 veroorzaakte het trio verwarring toen ze een nieuwe band vormden, en een album genaamd Connections & Disconnections uitbrachten onder de naam Funkadelic. In 1998 richtte Simon, samen met de originele Parliaments baszanger Ray Davis, Haskins, en Grady Thomas, Original P op, waarmee hij optrad tot zijn vertrek in 2007.

Na een hiatus uit de muziekindustrie, wendde Simon zich tot gospelmuziek en nam op voor zijn eigen label, Simon Says Records. In juni 2004 bracht hij een album uit genaamd Share the News, dat #32 bereikte op de “Billboard” Top Gospel Albums chart. In 2019 kregen hij en Parliament-Funkadelic een Grammy Lifetime Achievement Award.

Simon overleed op 6 januari 2022, op 79-jarige leeftijd.