20 januari 2022

20 januari 2022

Meat Loaf

Michael Lee Aday (geboren als Marvin Lee Aday; 27 september 1947 – 20 januari 2022), bekend onder de naam Meat Loaf, was een Amerikaanse zanger en acteur. Hij stond bekend om zijn krachtige, breed uitwaaierende stem en theatrale liveshows. Hij staat op de lijst van bestverkopende muziekartiesten. Van zijn Bat Out of Hell-trilogie – Bat Out of Hell (1977), Bat Out of Hell II: Back into Hell (1993), en Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose (2006) – zijn wereldwijd meer dan 65 miljoen albums verkocht. Het eerste album bleef meer dan negen jaar in de hitlijsten staan, verkoopt nog steeds naar schatting 200.000 exemplaren per jaar, en staat op de lijst van best verkochte albums.

Na het commerciële succes van Bat Out of Hell en Bat Out of Hell II: Back Into Hell, en het verdienen van een Grammy Award voor Best Solo Rock Vocal Performance voor het nummer “I’d Do Anything for Love”, had Aday toch wat moeite om een vaste carrière op te bouwen in de Verenigde Staten. De sleutel tot dit succes was zijn populariteit in Europa, vooral in Groot-Brittannië en Ierland, waar hij in 1994 de Brit Award ontving voor best verkochte album en single. Hij verscheen in 1997 in de film Spice World en hij stond in 2006 op de 23e plaats van het aantal weken dat hij in de Britse hitlijsten stond. Hij staat op de 96e plaats van VH1’s “100 Greatest Artists of Hard Rock”.

Aday verscheen in meer dan 50 films en televisieshows, soms als zichzelf of als personages die op zijn podiumpersoonlijkheid leken. Zijn filmrollen omvatten Eddie in The Rocky Horror Picture Show (1975) en Robert Paulsen in Fight Club (1999). Zijn vroege toneelwerk omvatte twee rollen in de originele Broadway theatercast van The Rocky Horror Show. Hij was ook te zien in de musical Hair, zowel op als off-Broadway.

Marvin Lee Aday werd geboren in Dallas, Texas en overleed in Nashville, Tennessee, op 74-jarige leeftijd zonder dat er een officiële doodsoorzaak werd vrijgegeven. Hij was naar verluidt ziek met COVID-19 en stierf aan COVID-19 complicaties.

Persoonlijke noot: In 2008 zijn we in Amsterdam (Heineken Music Hall) naar Meat Loaf geweest… We zijn na een paar nummers weggelopen, omdat de zanger zoooooo slecht was, dat we dachten dat hij dronken/stoned of een hersenbloeding had. Hij zong zo erg achter de muziek aan, dat zijn band langzamer moest gaan spelen, maar dat mocht ook niet baten. Lees HIER mijn blog erover…